Lapkričio 3–13 dienomis ŠMC kino salėje

Europos kino forumas „Scanorama“ kviečia į Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, vizualiojo meno kūrėjo Deimanto Narkevičiaus kuruojamą eksperimentinio kino programą – „Tai nutiko čia“.

Programa „Tai nutiko čia“ skirta nuo pramogų pavargusiam, intelektualaus kino ištroškusiam žiūrovui, ją sudaro režisierių Salome Lamas, Ieva Epnere, Jean-Marie Straub, Daniele Huillet, Kevin Brownlow, Andrew Mollo ir Adam Curtis kūriniai.

Deimanto Narkevičiaus teigimu, Salome Lamas ir Ievos Epnere kuriami vaizdiniai balansuoja tarp fakto ir fikcijos, tarp dokumentalumo ir meniškumo, jie atvera kinematografines erdves, įvardijamas kaip nežinomybė, netikėtumas ar net šių dienų metafizika, tuo tarpu Jean-Marie Straub’o ir Danièle Huillet filmai – iš netolimos praeities kristalizavęsi istorijos pamokos, orientuotos į ateitį. Kevin Brownlow ir Andrew Mollo stebins žiūrovą megėjiškam kinui nebūdinga branda, jų filmas „Tai nutiko čia“ buvo kuriamas režisieriams dar neperkopus dvidešimties metų. Ir galiausiai, dokumentikos meistras – Adam Curtis, savo kūryboje naudojantis niekur nepanaudotą archyvinę medžiagą, sukuria unikalius video meno ir žurnalizmo lydinius.

Europos kino forumo „Scanorama“ metu rodomoje programoje „Tai nutiko čia“ bus galima išvysti šiuos filmus:

KARTUSIS EŽERAS (Bitter Lake, 2015, rež. Adam Curtis)
TAI NUTIKO ČIA (It Happened Here, 1963, rež. Kevin Brownlow, Andrew Mollo)
KETURIOS PIRAMIDĖS BRIAUNOS (Four Edges Of Pyramiden, 2015, rež. Ieva Epnere)
IŠSIŽADĖJIMAS (Renunciation, 2014, rež. Ieva Epnere)
ELDORADO XXI (2016, rež. Salome Lamas)
BOKŠTAS (A Torre, 2015, rež. Salome Lamas)
NAMŲ VAIZDO SISTEMA (VHS – Video Home System, 2010-2012, rež. Salome Lamas)
NIEKIENO ŽEMĖ (Terra De Ninguém, 2012, rež. Salome Lamas)
SUSIDŪRIMAI SU KRAŠTOVAIZDŽIU 3X (Encounters With Landscape 3X, 2012, rež. Salome Lamas)
ŠIAURĖ: IŠBANDYMAS UGNIMI (Norte, 2015, rež. Salome Lamas)
THEATRUM ORBIS TERRARUM (2013, rež. Salome Lamas)
ARNOLDAS SCHONBERGAS AKOMPANUOJA KINEMATOGRAFINEI SCENAI (Einleitung zu Arnold Schönbergs begleitmusik zu einer Lichtspielscene, 1972, rež. Jean-Marie Straub, Danièle Huillet)
JAUNIKIS, AKTORĖ IR SĄVADAUTOJAS (Der Bräutigam, die Komödiantin und der Zuhälter, 1968, rež. Jean-Marie Straub, Danièle Huillet)
NESUTAIKOMIEJI, ARBA Į SMURTĄ – TIK SMURTRU (Nicht Versöhnt Oder Es Hilft Nur Gewalt, Wo Gewalt Herrscht, 1964-1965, rež. Jean-Marie Straub, Danièle Huillet)

Programą remia asociacija LATGA.

Bilietus į ŠMC kino salėje vykstančius „Scanorama“ seansus galima įsigyti ŠMC kasoje likus valandai iki seanso.

Daugiau informacijos: http://scanorama.lt/