Šiuolaikinio meno centro kino salėje spalio 7-18 dienomis vyks žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas” seansai.

Kaukių, dengiančių nosį ir burną dėvėjimas yra privalomas renginio patalpose, viso renginio metu. Prašome atvykus dezinfekuoti rankas bei laikytis saugių 1 metro atstumų tarp žiūrovų.

Kiekvienas žiūrovas renginio vietoje pats nusprendžia, kokią paramą norėtų skirti už filmo peržiūrą. Išankstinės registracijos nėra, kviečiame atvykti likus 10 min. iki seanso pradžios.

___________________
Spalio 8 d., 19:00
// MANO KŪNAS (rež. Michele Pennetta) //
Talentingo jauno italų režisieriaus dokumentinėje juostoje skleidžiasi Sicilijos salos gyventojų kasdienybė. Ir nors filmas tikrai gali būti vadinamas itin aktualiu ir politišku, pasirinkta forma jis artimas poetinei dokumentikai. Per anksti suaugęs Oskaras dienas leidžia rinkdamas metalo laužą. Netoliese gyvena ir Stanley – imigrantas iš Kenijos. Jis padeda tvarkyti bažnyčią, renka vaisius, gano avis – dirba visus išsilaikyti padedančius darbus. Oskaras ir Stanley gyvena toje pačioje saloje, tačiau atrodo, kad jų gyvenimai – tarsi nesusisiekiantys indai. Vis dėlto lėtai, bet užtikrintai jie pamažu artėja vienas prie kito. Kanų kino festivalio „ACID“ programoje pristatyta ir itin palankių kritikų vertinimų sulaukusi juosta jau spėjo pasirodyti daugelio prestižinių festivalių programose.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/mano-kunas/
__________________
Spalio 9 d., 19:00
// LOVEMOBILIS (rež. Elke Margarete Lehrenkrauss) //
Vokietijos greitkelių pakelėse stovi spalvotomis lempelėmis išdabintas senas Volkswagen karavanas. Tai – „Lovemobilis” arba vieta, kur merginos iš Rytų Europos ir Afrikos teikia sekso paslaugas. Asmeniniai išgyvenimai, iš itin arti nufilmuota kasdienybė, užribyje gyvenančių herojų draugystė ir tarpusavio ryšiai atskleidžia prostitucijos problemos kompleksiškumą.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/lovemobilis/
____________________
Spalio 10 d., 17:00
// KOLEKTYVINIS (rež. Alexander Nanau) //
Po tragiško daugybę gyvybių nusinešusio gaisro Bukarešto klube ligoninėse vienas po kito miršta žmonės, nors jų nudegimų žaizdos nebuvo pavojingos gyvybei. Grupei žurnalistų kyla įtarimas. Siekdami išsiaiškinti mirčių priežastis, jie imasi tyrimo. Šis demaskuos didžiulę korupciją Rumunijos sveikatos apsaugos sistemoje ir valstybinėse institucijose. Filmo tikslas yra atskleisti visas nuomones – žurnalistų, demonstrantų ir valstybės pareigūnų. Tai bekompromisis liudijimas ne tik apie korupcijos pasekmes, bet ir apie tiesos kainą. Filmą pristato festivalio svečias „Kino pavasaris”.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/kolektyvinis/
____________________
Spalio 10 d., 19:00
// MINA (rež. Tirtza Even) //
Tai daugiasluoksnis audiovizualinis pasakojimas apie vieną Jeruzalės daugiabutį ir jo gyventojus. Pastatas bei jame gyvenusieji ir tebegyvenantys yra tarsi Izraelio visuomenės mikrokosmosas, kuriame atsispindi šalies moralinis nuopuolis ir intensyvėjanti žmonių agresija, nukreipta tiek į save pačius, tiek ir į kitus. Šiame eksperimentiniame dokumentiniame filme video menininkė ir akademikė Tirtza Even atskleidžia represyvios ir žalingos Izraelio „Gynybos“ koncepto manifestacijas Izraelio psichologiniame ir kasdieniame gyvenime.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/mina/
____________________
Spalio 11 d., 17:00
// KONDORAS IR ERELIS (rež. Clement Guerra, Sophie Guerra) //
Šiaurės ir Pietų Amerikose valdžios neveiksnumu ir besaikiu verslo gamtos resursų naudojimu pasipiktinę žmonės renkasi į protestus. Jų tikslas – parodyti, kad po “augimo” ir “progreso” etiketėmis paslėpta neištaisoma žala šalia gamyklų tekančioms upėms, mirštantiems augalams ir sergantiems gyventojams. Protestas – vienintelis likęs ginklas kovoti su sistema, kuri niekuomet nepasisotins. O kova už žmogaus teises ir prieš klimato kaitą pasirodo besančios tik dvi tos pačios dėlionės dalys, iš esmės reikalingos viena kitai.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/kondoras-ir-erelis/
____________________
Spalio 11 d., 19:00
// KĄ SLEPIA KRAUJAS (rež. Loretta van der Horst) //
Atogrąžų džiunglėse skendintis Hondūras galėtų būti rojus žemėje, jei nebūtų viena pavojingiausių valstybių pasaulyje – dar visai neseniai čia kasdien būdavo nužudoma po 20 žmonių. Tokio gyvenimo realybėje trys labai skirtingi filmo personažai pasakoja savo istorijas. Kunigas stengiasi gelbėti nekaltuosius, rizikuodamas savo ir šeimos gyvybėmis. Televizijos žurnalistas kone kiekvieną naktį vyksta kurti reportažo į eilinės žmogžudystės vietą, nors svajoja apie ramų miegą. Ir trečiasis personažas – samdomas žudikas – prieš kamerą atlieka sukrečiančią išpažintį. Po filmo kalbėsimės su režisiere Loretta van der Horst.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/ka-slepia-kraujas/
____________________
Spalio 12 d., 19:00
// PLANAS BE DUOMENŲ (rež. Miko Revereza) //
“Mama turi du telefono numerius. Nekalbame su ja apie imigraciją “Obamos” telefonu (tai mobilusis telefonas, kurį socialinės tarnybos duoda gaunantiems pašalpą žmonėms). Tam naudojame kitą telefoną, kuris neturi internetinio ryšio”, – sako filmo režisierius Miko Revereza. Paradoksas: Miko, nors kilęs iš Filipinų, daugiau nei 20 metų nelegaliai gyvena JAV, taigi virš jo nuolatos kybo Damoklo kardas – jei pakliūtų imigracijos tarnybai, būtų deportuotas iš šalies. Vis dėlto tai jam nesutrukdo – o gal kaip tik paskatina – sėsti Los Andžele į keleivinį traukinį ir bandyti juo pervažiuoti visą kadaise svajonių šalimi laikytą Ameriką. Galutinė stotelė – Niujorkas. Bet ar tikrai?
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/planas-be-duomenu/
____________________
Spalio 13 d., 19:00
// PO TA PAČIA SAULE (rež. François Jacob) //
„Jei tu jų nenužudysi, jie nužudys tave”, – sako šio filmo veikėjas. Kalnų Karabachas – viena jautriausių vietovių Kaukaze. Ir Armėnija, ir Azerbaidžanas jį laiko savo dalimi, tad vietiniai nuolat rizikuoja patekti į ginkluoto konflikto sūkurį. Dvi kariaujančios pusės susitinka filme ir nors dar anksti kalbėti apie dialogą, kine bent jau atsiranda galimybė išklausyti kitą.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/po-ta-pacia-saule/
____________________
Spalio 14 d., 19:00
// JIE VADINA MANE BABU (rež. Sandra Beerends) //
Olandų šeimos kreipiniu “babu” vadindavo savo vaikų indoneziečių aukles, kurios jiems dirbdavo, kai Indonezija dar buvo Olandijos kolonija. Šių moterų tikruosius vardus, jų asmenines istorijas visiems laikams pasiglemžė užmarštis. Tačiau filmo “Jie vadina mane Babu” režisierė ryžtasi atkurti istorinę teisybę: naudodama įvaIrius rašytinius liudijimus, dienoraščius, archyvinę medžiagą, ji sukuria fiktyvų personažą, vardu Alima, kuri suteikia balsą visoms “babu”, gyvenusioms sudėtingu ir tragišku laikotarpiu tarp 1939 ir 1949 m. Be kita ko, šis filmas – tai pasakojimas apie moterų emancipaciją ir kovą už savo teises.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/…/renginys/jie-vadina-mane-babu/
____________________
Spalio 15 d., 19:00
// ZUMIRIKI (rež. Oskar Alegria) //
Žodis “zumiriki” nėra burtažodis, baskų kalboje jis reiškia “salą upėje”. Tačiau Oskaro Alegrios filme vyksta tikrų tikriausia kino magija – sala, kuri kadaise, pastačius užtvanką, pradingo po srauniu upės vandeniu – beliko kyšoti vos keli atkaklūs medžiai – staiga, kad ir trumpam, vėlei pasirodo. Tiek režisieriui, keturiems mėnesiams atsiskyrusiam nuo civilizacijos ir intymiai kino kamera fiksuojančiam bei perkuriančiam savo kasdienybę, tiek, aišku, šio neįprasto ir originalaus filmo, neabejotinai įkvėpto brolių Mekų kino, žiūrovui.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/zumiriki/
____________________
Spalio 16 d., 19:00
// KOLEKTYVINIS (rež. Alexander Nanau) //
Po tragiško daugybę gyvybių nusinešusio gaisro Bukarešto klube ligoninėse vienas po kito miršta žmonės, nors jų nudegimų žaizdos nebuvo pavojingos gyvybei. Grupei žurnalistų kyla įtarimas. Siekdami išsiaiškinti mirčių priežastis, jie imasi tyrimo. Šis demaskuos didžiulę korupciją Rumunijos sveikatos apsaugos sistemoje ir valstybinėse institucijose. Filmo tikslas yra atskleisti visas nuomones – žurnalistų, demonstrantų ir valstybės pareigūnų. Tai bekompromisis liudijimas ne tik apie korupcijos pasekmes, bet ir apie tiesos kainą. Filmą pristato festivalio svečias „Kino pavasaris”.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/kolektyvinis-2/
____________________
Spalio 17 d., 17:00
// PURPURINĖ JŪRA (rež. Amel Alzakout, Khaled Abdulwahed) //
Girdime: “Viduržemio jūra – purpurinė. Matau šviesos atšešėlius, visose odos porose jaučiu vandenį. Aš nebebijau.” Matome: azūrinis dangus susilieja su tamsiai žydra jūra, oranžinė gelbėjimo liemenė kyla ir leidžiasi po vandeniu, o su ja – ir tebevilkinti rūbais moteris. Tai Amel Azakout, viena iš filmo “Purpurinė jūra” režisierių. Jos valtis, plaukiant su kitais pabėgėliais iš Turkijos į Graikiją, nuskęsta prie Lesbo salos. Bejėgiai žmonės plūduriuoja vandens paviršiuje ir laukia atvykstančios pagalbos. 67 minutės – tai ne tik faktinė filmo trukmė, bet ir laikas, kurį mes skiriame ir praleidžiame kartu su šiais žmonėmis.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/purpurine-jura/
____________________
Spalio 17 d., 19:00
// KIRUNA – NUOSTABUS NAUJASIS PASAULIS (rež. Greta Stocklassa) //
Už poliarinio rato įsikūrusio Kirunos miestelio dienos suskaičiuotos – ateityje jį praris po žeme glūdinti geležies rūdos kasykla. Vienintelė išeitis – persikelti toliau nuo šachtos, o tai reiškia, pastatyti naują miestą. Atsiveria baltas lapas – koks turėtų būti šis miestas? Šiuolaikinis ir madingas ar kuo autentiškesnis ir panašesnis į senąjį? Maža to, kas nutiks su persikėlusių gyventojų tapatybe?
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/…/kiruna-nuostabus-naujasis…/
____________________
Spalio 18 d., 19:00
// HONKONGO PROTESTAI (rež. Zhou Bing) //
Honkongo gatvėse grumiantis už demokratiją kovojantiems aktyvistams ir policijai, vietiniai renkasi, kurią pusę palaikyti. Filme atskleidžiama 7-ių skirtingose barikadų pusėse esančių miestiečių kasdienybę – specialų policijos padalinį, prekeivį ir klientą, taksistą, pirmose gretose stovintį protestuotoją, gydytoją savanorį, rajono tarybos narius, besiruošiančius rinkimams. Asmeniniai išgyvenimai persipina su istorinio įvykio momentais ir blaško kiekvieno iš jų honkongietišką identitetą.
Daugiau informacijos ir bilietai: https://nepatoguskinas.lt/2020/renginys/honkongo-protestai/