Liepos 18 d. 19 val. Pietinėje salėje filmų „Arti“, „Nepavadintas“ ir „O kas?“ seansai, dalyvaujant filmo „Nepavadintas“ autoriui Vytautui Juozėnui

„Arti“
Eksperimentinis filmas, 4 min., 2009 m.

Autorius: Arnas Anskaitis
Be dialogų

Garsas – tai vibracija, atsirandanti nuo kūnų trinties. Videofilme kameros akis veikia kaip liečiantis kūnas – slinkdama per paviršius fiksuoja ir vaizdą, ir garsą. Skopinis kameros žvilgsnis, paprastai veikiantis per atstumą, čia siejamas su taktilumu, lytėjimu.

Filmas buvo rodytas:
Festivalyje „Örebro International Videoart Festival“, Örebro, Švedijoje, 2010 m.
„Nepavadintas“
Eksperimentinis filmas, 2 min. 19 sek., 2012

Autorius: Vytautas Kazimieras Juozėnas
Operatorius: Justas Žekonis
Filmavimo formatas: Super 8

„Nepavadintas“ – tai desperatiškas bandymas pasipriešinti nuolat besisukančiai juostai. Vaizduojamas tiesioginis aktoriaus kontaktas su kino juosta. Susidūrimas su kino juosta, pasirodo, yra nelengvas. Ji nuolatos bėga į priekį, nusinešdama prisilietimų ženklus į praeitį. Kino juosta triumfuoja ir palieka vargšą veikėją ieškoti kitų būdų vaizdui ištrinti.

Vytauto Kazimiero Juozėno komentaras:
Kinas – tai didžiausia apgaulė. Nuo pat jo atsiradimo žmogus kino salėje buvo tarsi lengvai kankinamas, kutenamas, stimuliuojamas. Niekas jo tarytum neliečia, viso labo mirksintis šviesos blynas ant sienos, o fiziologija liudija, kad tai veikia.
Kino salės netuštėja, televizija springsta nuo reklamų, o visi filmai ir judantys vaizdeliai persikelia į nuosavus ekranus kišenėse. Dar niekada nemačiau kad kas nors dėl to abejotų, dvejotų dėl to ką mato. Patikima viskuo, o skundžiamasi nebent dėl per prastos vaizdo „kokybės“. Vaizdinės informacijos aplink tiek daug, kad protas natūraliai prie jos pripratęs kaip prie medžių miške. Šiomis informacijos pertekliaus aplinkybėmis ir gimsta videoeksperimentas „Nepavadintas“.
Į filmo kūrimą žiūriu kaip tapytojas į drobę. Man kinas pirmiausia – medžiagiškumas ir žaidimas su laiku.

Parodoje „Lietuvos dailė 2012: 18 parodų“ pristatoma šio kūrinio premjera.

Iliustracija: sustabdytas kadras iš Vytauto Juozėno filmo "Nepavadintas", 2012.