Lapkričio 18 d., trečiadienį, 18 val.
Transliacija Šiuolaikinio meno centro Facebook’o paskyroje

Irako kilmės amerikietis Michaelis Rakowitzas yra vienas garsiausių šiuo metu kuriančių menininkų. Istorijos peripetijomis ir kompleksiška šiandiena besidomintis menininkas savo aktualia kūryba kviečia įsitraukti į jautrias diskusijas. Vilniuje buvo eksponuojamos, bet dėl karantino šiuo metu laikinai uždarytos, net dvi Rakowitzo parodos – „Sugrįžimas“ Šiuolaikinio meno centre ir „Nematomo priešo būti neturėtų (G salė)“ Radvilų rūmų dailės muziejuje. Parodose pristatomos menininko skulptūros, instaliacijos, videomenas ir įvairias bendruomenes įtraukiantys performatyvūs kūriniai. Belaukiant kada vėl bus galima pamatyti Rakowitzo parodas, Šiuolaikinio meno centras lapkričio 18 d., trečiadienį, 18 val. kviečia į nuotoliniu būdu vyksiančią Dr. Ievos Koreivaitės paskaitą apie menininko kūrybą platesnių istorinių ir politinių įvykių kontekste.

Michalelio Rakowitzo darbuose analizuojamos temos apima kultūrinio paveldo, muziejų, migracijos, tarpvalstybinių politinių santykių ir jų konflikte atsidūrusių daiktų bei žmonių likimus. Čia dažniausiai analizuojami regionai – Vidurinieji Rytai ir JAV. Rakowitzo seneliai dar 1946 metais buvo priversti iš Irako bėgti į JAV, kur gimė ir iki šiol gyvena menininkas. Irakas, jo istorija, kultūra, žmonės yra vieni svarbiausių subjektų, analizuojamų Rakowitzo kūryboje.

Paskaitoje „Istoriniai ir politiniai Michaelio Rakowitzo kūrybos kontekstai“ bus apžvelgiami Irake ir visame Vidurio Rytų regione vykstantys sudėtingi procesai ir kaip jie paveikia ten gyvenančias bendruomenes. Dr. Ieva Koreivaitė taip pat apžvelgs, kokią įtaką šiam regionui daro Vakarų pasaulis ir ypač – JAV ir, savo ruožtu, kaip įvairūs pokyčiai Vidurio Rytuose veikia likusį pasaulį. Paskaitoje bus plačiau kalbama ir apie įvykius po 1940-ųjų metų, kuomet, besikeičiant regionui, čia gyvenę žydai, tarp kurių – ir menininko seneliai, turėjo palikti savo namus.

Dr. IEVA KOREIVAITĖ yra Vilniaus universiteto dėstytoja. Jos mokslinių interesų laukas yra Vidurio Rytų politiniai procesai bei islamizmas ir radikalizacija.