Darius Žiūra, „Veidai“, 25 min., 2008–

Balandžio 18 d., penktadienį, 19:30 ŠMC kino salėje

Šis 2008-aisiais pradėtas kurti filmas yra vieno iš tęstinių Dariaus Žiūros projektų, pristatomų jo solo parodoje „SWIM“, dalis.

Filmas sukurtas kaip videoportretų serija. Ši technika artima tai, kurią menininkas jau yra naudojęs kurdamas kitą savo ciklą „Gustoniai“, kurį įgyvendindamas Žiūra nuo 2001-ųjų kas trejus metus grįžta į savo gimtąjį kaimą ir kaskart nufilmuoja visų šio kaimo gyventojų vienos minutės trukmės portretus. Kuriant ciklą „Veidai“, jo kadre atsiduria jau kita socialiai ir geografiškai apibrėžta bendruomenė, kurios nares tarpusavyje sieja ir menininko sukurtas bei palaikomas santykis su jomis.

Dėl emociškai stipraus turinio filmas nerekomenduojamas žiūrovams iki 18 metų. Seanse dalyvaus filmo autorius ir viena iš parodos kuratorių, Virginija Januškevičiūtė.

Šis filmo seansas – tai ir pirmoji galimybė pavartyti knygą „Darius Žiūra. SWIM“. Greta kūrinių reprodukcijų joje publikuojama meno kritiko, antrojo šios parodos kuratoriaus Anderso Kreugerio esė „SWIM. Keletas įdomių problemų“ ir autobiografinis Žiūros tekstas „Nuo ko viskas prasidėjo“. Knyga išleista lietuvių kalba, angliškas jos vertimas pasirodys netrukus. Abi knygas bus galima įsigyti ŠMC bilietų kasoje.

Renginys nemokamas.

Darius Žiūra (g. 1968 metais) baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje ir šiuo metu studijuoja doktorantūrą. Jo kūrybos apybraižą galima rasti Nacionalinės dailės galerijos tinklapio skiltyje „Menininkai”: http://www.ndg.lt/dail%C4%97s-informacijos-centras/menininkai/%C5%BEi%C5%ABra-darius.aspx