Ketvirtadienį, vasario 12 d., 18:30 val. ŠMC skaitykloje kviečiame susipažinti su dviem unikaliomis leidybos ir meno knygų platinimo iniciatyvomis: Talino „Lugemik“ ir Londono „X Marks the Bökship“.

Prieš renginį 18 val. kviečiame į ekskursiją po Estijos šiuolaikinio meno parodą „MEEL. VAHTRA. FARKAS_idealistinė funkcija“ su jos dalyve, viena iš „Lugemik“ įkūrėjų menininke Anu Vahtra ir ŠMC kuratore Julija Fomina.

Anu Vahtra’os ir dizainerio Indreko Sirkelio 2010 m. įkurta „Lugemik“, glaudžiai bendradarbiaudama su menininkais, rašytojais, dizaineriais ir spaustuvėmis, leidžia menininkų knygas, katalogus, monografijas ir kitus meno leidinius bei stengiasi išplėsti nepriklausomų ir smulkių meno leidėjų tinklą. 2013 m. Taline šalia Estijos šiuolaikinio meno muziejaus jiedu įkūrė knygyną, kuriame galima rasti įvairių leidėjų meno ir dizaino istorijos bei teorijos knygų, kitų meno publikacijų. Tai vienintelis šiuo metu veikiantis tokio pobūdžio knygynas Baltijos šalyse.

Menininkė Eleanor Vonne Brown 2008 m. Londone įsteigė „X Marks the Bökship“ – knygyną ir projektų erdvę, kuri taip pat specializuojasi nedidelio tiražo meninių publikacijų leidybos srityje ir bendradarbiauja su menininkais, poetais ir dizaineriais. Šiuo metu „Rupert“ rezidencijoje viešinti menininkė vakaro svečiams paruošė performatyvų skaitymą.

Parodoje „MEEL. VAHTRA. FARKAS_idealistinė funkcija“ rodomi trijų skirtingų kartų Estijos menininkų kūriniai, kuriuos sieja erdvinės poezijos sąvoka. Pradiniu atspirties tašku parodai tapo šiuolaikinio Estijos meno klasiko Raulio Meelio XX a. 7-ojo dešimtmečio pabaigoje sukurti konkrečiosios poezijos manuskriptai. Denes Farkas savo kūriniuose dekonstruoja tekstus. Instaliacijoje „Akivaizdi neišvengiamybė“, kuri pirmąkart buvo pristatyta Estijos paviljone 55-oje Venecijos bienalėje, dekonstruojamas Bruce’o Duffy romanas „Pasaulis toks, kokį aš jį radau“, kurio pagrindinis veikėjas yra filosofas Ludwig Wittgenstein. Anu Vahtra kuria erdvinę poeziją naudodama ne kalbą, o optinius efektus.

„Lugemik“ ir „X Marks the Bökship“ ledinius ŠMC skaitykloje galėsite apžiūrėti iki vasario 20 d. Paroda „MEEL. VAHTRA. FARKAS_idealistinė funkcija“ veiks iki kovo 18 d.

Iliustracija: Eleanor Vonne Brown

—-

Ekskursijos po parodas trečiadieniais 17 val. – visiems norintiems lankytojams, nemokamai. Kitu laiku nuo antradienio iki penktadienio – iš anksto susitarusiems lankytojams, įsigijusiems bilietą į parodas. Susitarti dėl ekskursijų po parodas galima telefonu ar elektroniniu paštu: +370 687 85713, el.paštas: [email protected]