Kviečiame į Sudano kino grupei priklausiusių režisierių,1964–1989 m. sukurtų filmų programos peržiūrą, kuri vyks gruodžio 7 d., šeštadienį, nuo 16 val. ŠMC kino salėje.

„Sudano kino grupė“ aktyviai veikė vos keletą mėnesių 1989-aisiais iki eilinio valstybės perversmo, ir savo veiklą atnaujino tik sušvelnėjus politinei situacijai 2005-aisiais. Programos filmuose dera sovietinės kinematografijos ir Prancūzų naujosios bangos įtakos: studijos didžiosiose savo laiko kino mokyklose (vienas iš režisierių, Suliman Elnour, mokėsi ir Gerasimovo kinematografijos institute Maskvoje) suteikė šiems režisieriams meninę kalbą, kurios dėka jų kūryboje ir klubo veikloje atsiveria sudėtinga tarptautinė politinių ir kultūrinių santykių dinamika.

Vakaro metu bus parodyti penki skaitmeniniu būdu atkurti Sudano filmų kūrėjų darbai:

„Afrika, džiunglės, būgnai ir revoliucija“ (rež. Suliman Elnour, 1979 m., 11 min.)
„Ji vis dar sukasi“ (rež. Suliman Elnour, 1978 m., 19 min.)
„Virvė“ (rež. Ibrahim Shaddad, 1985 m., 32 min.)
„Keturi kartai vaikams“ (rež. Eltayeb Mahdi, 1979 m., 20 min.)
„Stotis“ (rež. Eltayeb Mahdi, 1989 m., 16 min.)

Filmus 2018 m. atkūrė Berlyne įsikūręs kino ir videomeno institutas „Arsenal“.

Filmai bus rodomi originalo kalba su angliškais subtitrais.

Šis vakaras yra renginių serijos „Rasės pokalbis“ dalis; „Rasės pokalbis“ – tai kino peržiūrų ir kitų renginių serija, kurią organizuodamas Šiuolaikinio meno centras klausia, kodėl Lietuvoje apie rasę sudėtinga kalbėti, lyg neturėtume tam tinkamos kalbos, ar tikrai su šia tema nesusiduriame kasdienybėje, ir kodėl tai svarbu. Plačiau apie seriją: http://cac.lt/lt/exhibitions/future/9816