Liepos 21 d., trečiadienį, startuoja Šiuolaikinio meno centro (ŠMC), „Kim?“ šiuolaikinio meno centro Rygoje ir Talino kunsthalės organizuojamas šiuolaikinio meno projektas „Džiaugsmo istorija, 4-oji dalis“, kurį kuruoja Kaspars Groševs, Virginija Januškevičiūtė ir Siim Preiman. Šiuo projektu siekiama apjungti bendruomenes ir suteikti alternatyvią platformą kūrėjų raiškai izoliacijos ir neužtikrintumo metu.

„Džiaugsmo istorija, 4-oji dalis“ – tai paroda, pristatoma internetinėje platformoje, kur specialiai šiam projektui sukurti nauji kūriniai bus prieinami bent du metus. Kūrinių pristatymas internetinėje platformoje skirstomas į tris etapus – kas mėnesį čia rasis vis nauji Lietuvos, Latvijos ir Estijos menininkų kūriniai. Projekte viso bus pastatyta net 20 darbų, tarp kurių – muzikiniai ir šokio videokūriniai, pop-up radijo transliacijos, archeologijos eksperimentai, palangių skulptūros, nuotolinės kolektyvinio piešimo sesijos, internetiniai videožaidimai, anekdotų naujienlaiškiai ir rankų darbo raišteliai pomidorams.

Pirmajame projekto etape startuoja keli Lietuvos autorių kūriniai: tai Eglės Nešukaitytės projektas „Stebuklingas kilimas“ – šokio orakulas, kurio dėka tinklapio lankytojai galės išsiburti atsakymus į sau kylančius klausimus; Lauros Kaminskaitės „Naktinis pasivažinėjimas“ – videofilmas, kuriame naktinis Vilnius stebimas kaip hipnotizuojantis šviesų šou; ir Tomo Daukšos „Laimės švyturėliai“ – skulptūra Rygos miesto Avoti rajone. Šie kūriniai pasirodys lygia greta su Latvijos poetų grupės Orbīta diskusija-naujienlaiškiu, skirtu anekdotų temai, esto Henriko Rakitino anketa svetainės lankytojams, pagal kurią bus sudarytas jo radijo laidos grojaraštis, Camille’io Laurelli ir Romaino Seino žaidimu „Kaugė“ bei kitais kūriniais. Rugpjūčio 5 d. bus surengtas virtualus muzikos dueto Steve & Samantha pasirodymas (duetą sudaro Lietuvos menininkė Ulijona Odišarija ir britas James Lowne). Rugpjūtį ir rugsėjį projekto svetainėje pasirodys eilė naujų video filmų, kuriuos kuria Lietuvos menininkai: tai Antano Gerliko ir Linos Lapelytės, Mildos Januševičiūtės ir Marko Prendergasto, Ievos Kabašinskaitės ir Marios Tsoy, Antano Lučiūno (aka Ragemore), Eglės Naujokaitytės ir Rogelio Serrano darbai.

„Džiaugsmo istorija, 4-oji dalis“ – alternatyvaus formato paroda, apjungianti turtingą Baltijos šalių meno sceną. Pradinė idėja atidžiau patyrinėti tai, kaip kito menininkų ir viešumos santykis paskutiniuosius keletą dešimtmečių, tapo pretekstu kitoms viena kitą sekusioms idėjoms, o galiausiai – pasiūlymu atverti viešumai kitokias erdves nei vien tik tos, kurios yra už sienų, laiptinių ir durų,“ – sako vienas projekto kuratorių Kaspars Groševs.