Susipažinkite su aštuntą rudenį Šiuolaikinio meno centro ir lauko reklamos įmonės „JCDecaux Lietuva“ inicijuojamo projekto „JCDecaux premija“ paroda „Mainais į amžius“ – šįkart ekskursijose.

Nacionalinės dailės galerijos (NDG) erdvėse veikiančioje ekspozicijoje pristatomi šešių pradedančiųjų menininkų – Joelio Aškinio, Tata Frenkel, Urtės Janus, Miglės Vyčinaitės, Sandros Golubjevaitės ir Mykolo Valantino – kūriniai. Jų parodoje persipina folkloras, gandai, elektros energija, orų stebėjimas, kodavimas, metalo bei tirpių mineralų santykis. Kuratorės Kotryna Markevičiūtė ir Ona Juciūtė bei gidai Agnė Taliūtė ir Vincentas Zienka ekskursijų metu kvies detaliau susipažinti su daugiasluoksnėmis parodos idėjomis, interpretacijomis, kūrinių tarpusavio sąsajomis. 

▪️ Lapkričio 8 d. 18 val. – ekskursija su parodos kuratorėmis Ona Juciūte ir Kotryna Markevičiūte
▪️ Lapkričio 14 d. 17. 30  val. – ekskursija su Agne Taliūte
▪️ Lapkričio 23 d. 18 val.  – ekskursija su Agne Taliūte
▪️ Gruodžio 1 d. 18 val. – ekskursija su parodos kuratorėmis Ona Juciūte ir Kotryna Markevičiūte
▪️ Gruodžio 2 d. 14 val. – ekskursija su Vincentu Zienka (EN)

Ekskursijoje gali dalyvauti ribotas dalyvių skaičius, todėl būtina išankstinė registracija.

Ekskursijos pradžia: NDG 3 aukštas, 5 salė

Ekskursijos trukmė: 45 min.

Ekskursija nemokama įsigijus NDG lankytojo bilietą.

🟢🔴

„JCDecaux premijos 2023“ kuratorės

KOTRYNA MARKEVIČIŪTĖ – meno kuratorė, tyrėja, profesinėje veikloje derinanti šiuolaikinį meną, kultūrinę edukaciją ir socialinius mokslus. Šiuo metu Markevičiūtė dirba Nacionalinės dailės galerijos Edukacijos centre ir bendradarbiauja su kitomis Lietuvos kultūrinėmis institucijomis įgyvendindama kuratorinius ir edukacijos projektus. 2018–2020 m. ji dirbo „Rupert“ rezidencijų ir parodų kuratore, drauge su kitais kuravo parodas „Jonas Mekas: Leiskite man svajoti utopijas“ (2019, „Rupert“) ir „Kiti kambariai“ (2020, „Rupert“, LDS galerija).

ONA JUCIŪTĖ – menininkė, kuratorė ir scenografė, gyvena ir kuria Vilniuje. Juciūtė yra surengusi personalinių parodų „Editorial“ projektų erdvėje Vilniuje ir šiuolaikinio meno centre „Derry~Londonderry“ Jungtinėje Karalystėje. Jos kūryba taip pat buvo pristatyta grupinėse parodose, Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, Stambulo bienalės paralelinėje programoje, Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje ir kitur. 2021 m. Juciūtės skulptūros tapo nuolatinės parodos šiuolaikinio meno muziejuje „Kiasma“ Helsinkyje dalimi. Ji yra apdovanota „JCDecaux premija 2016“ ir lietuvių kilmės JAV menininkės Aleksandros Kašubos įsteigtu prizu.

„JCDecaux premijos 2023“ ekskursijų gidai (-ės)

AGNĖ TALIŪTĖ – menotyrininkė, kuratorė, edukatorė. Šiuo metu yra Šiuolaikinio meno centro bendruomenių įtraukimo kuratorė. Kultūros edukacijos srityje Taliūtė dirba daugiau nei septynerius metus,veda ir kuria ekskursijas bei edukacijas  įvairiose kultūros ir (ar) meno institucijose. 

VINCENTAS ZIENKA šiuo metu studijuoja Vilniaus dailės akademijoje dailėtyros ir kuratorystės bakalauro programoje. Zienka padeda įgyvendinti šiuolaikinio meno parodas ir edukacines programas.Lietuvos paviljone Venecijos bienalėje 2022 m. vedė performatyvias ekskursijas.

🟢🔴

„JCDecaux premija“ – tai Šiuolaikinio meno centro ir „JCDecaux Lietuva“ 2016 m. įsteigtas kasmetinių parodų ciklas, kuriuo siekiama skatinti pradedančiųjų Lietuvos menininkų kūrybą, jos sklaidą Lietuvoje ir užsienyje bei visuomenės susidomėjimą šiuolaikiniu menu. Projekto kuratoriai kasmet vertina paskelbus atvirą kvietimą gautas paraiškas ir atrenka dalyvius, kuriems suteikiama finansinė bei institucinė pagalba naujiems kūriniams sukurti ir pristatyti parodoje. „JCDecaux Lietuva“ įsteigta vienkartinė 4000 eurų dydžio premija tarptautinės komisijos sprendimu skiriama vienam parodoje dalyvaujančiam menininkui ar kolektyvui už pristatomo kūrinio originalumą, aktualumą ir meninę raišką. Kasmet savo simpatiją išreikšti kviečiami ir žiūrovai. Daugiausia publikos įvertinimų sulaukusio projekto autoriui ar autorei suteikiama galimybė pristatyti savo projektą „JCDecaux Lietuva“ lauko reklamos tinkle.

🟢🔴

Paroda veiks iki 2023 m. gruodžio 3 d. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). NDG darbo laikas: II–III 11–19 val., IV 12–20 val, V–VI 11–19 val., VII 11–17 val.