Birželio 19 d., ketvirtadienį, 10 val. ŠMC skaitykloje

„Rupert“ kviečia į „Loteriją“ – atvirą forumą ir eksperimentinių parodų formų kūrybines dirbtuves, kurias ves „Rupert“ edukacinės programos dalyvė Jacquelyn Davis ir Skandinavijos šalyse dirbantys kuratoriai, kritikai bei tyrėjai Power Ekroth, Stefanie Hessler, Alida Ivanov ir Lars-Erik Hjertström Lappalainen.

Atviras forumas

Kaip įprasta miestelių bendruomenių susitikimuose, kur bendraujama akis į akį, penki Skandinavijos šalyse dirbantys kuratoriai, kritikai ir tyrėjai atvyks į Vilnių su individualiais tikslais ir kolektyviniu užmoju permąstyti vieną idėją: kad bendruomenė yra (ne)sustiprinama periodiškai paaukojant tam tikrą jos aspektą. Pasiremdami Shirley Jackson apsakymu „Loterija“ ( „The New Yorker“, 1948 m.), jie pradės darbą ties daugialypiu projektu, susidedančiu iš publikacijų, virtualios platformos bei parodos, kurioje tiriama, kaip veikia santykiai tarp funkcionalių ir nefunkcionalių parodų formatų, kokios yra ribos tarp utilitarumo ir beatodairiško eksperimento bei koks yra logikos, atsitiktinumo ir matematikos vaidmuo meno pasaulyje. Grupės nariai (Jacquelyn Davis, Power Ekroth, Stefanie Hessler, Alida Ivanov ir Lars-Erik Hjertström Lappalainen) nori pasidalinti savo mintimis, klausimais ir darbais su Vilniaus bendruomene. Tai atviras kvietimas prijungti prie grupinio mąstymo seanso – pasidalinti naujais sumanymais ir prisidėti prie dabartinio bei būsimo projekto pavidalo.

Shirley Jackson „Loterijos“ veiksmas vyksta miestelyje, kuriame reguliariai atliekamas šaltakraujiškas ritualas: siekiant palaikyti darną uždaroje bendruomenėje rengiama loterija, kurios „laimėtojas“ užmėtomas akmenimis. Penki kūrėjai rekontekstualizuos ir tyrinės šio kontraversiškai sutikto ir literatūros klasika tapusio pasakojimo temą, savo individualius braižus sujungdami naujame darbe. Vilnius yra pradinis tyrimų taškas, atspirtis brėžiamiems žemėlapiams ir jungtims tarp teorijos bei praktikos. „Loterijos“ bendruomenė galėtų būti viso meno pasaulio metafora. Jei taip, ką turėtų atmesti šis bendruomenės-meno pasaulis, kad apsisaugotų nuo grėsmių, bręstančių jo trapioje ir vis kintančioje struktūroje: įtakų, nepotizmo, autoritarizmo, diskriminacijos?

Eksperimentinių parodų formų kūrybinės dirbtuvės

Pasitelkdamos improvizaciją ir akcentuodamos organikos bei nehierarchiškumo grožį, kuratorės iš Stokholmo Jacquelyn Davis ir Stefanie Hessler ieškos naujų parodų formatų „Loterijai“, pasitelkdamos dalyvius iš Vilniaus ir keletą metodinių struktūrų, sukurtų drauge ir tuojau pat išbandytų savo „vaikystės“ fazėje. Visiems naujiems parodų formatams bus taikomi specifiniai logikos, matematikos, statistikos ir atsitiktinumo principai. Iš šių metodų vienas ar keli bus pasitelkti (arba ne) pačioje parodoje, tačiau prieš tai jie turės būti išbandyti. Smalsumas, atvirumas improvizacijai ir susidūrimui su visomis galimomis (ne)sėkmėmis – tai pagrindinės sąlygos kūrybinių dirbtuvių dalyviams. Jei laimi visi, tai gal nelaimi niekas?

Renginio tvarkaraštis:

10 – 11 val. Atviras forumas ir dalinimasis idėjomis
11 – 11.45 val. Pirmoji kūrybinių dirbtuvių dalis. Galimų parodos struktūrų formavimas.
11.45 – 12.30 val. Antroji kūrybinių dirbtuvių dalis. Pasirinktų modelių įgyvendinimas.

Dalyvavimas atvirame forume ir kūrybinėse dirbtuvėse yra nemokamas ir atviras visiems, tačiau norinčius prašome registruotis el. paštu [email protected].

Iliustracija: iš „The New Yorker“ 2013 m. rugpjūčio 5 d. numerio.