Kovo 4 dieną ŠMC kino salė pradeda naują renginių ciklą, pristatantį menininkų ir kino kūrėjų bei tyrinėtojų kuruojamas filmų programas, kuriose ypatingas dėmesys bus skiriamas menininkų filmams ir vizualaus meno bei kino sąveikoms, įprastinių kino sričių ir žanrų ribų tyrinėjimams.

Pirmasis šio ciklo renginys – tai menininko Deimanto Narkevičiaus sudaryta programa „Vėl atrasta Amerika“, kurią inspiravo Marselio kino festivalyje vykęs pokalbių ciklas, skirtas mažai žinomam JAV kinui. Šiame festivalyje Narkevičius rodė savo filmų retrospektyvą ir pokalbiuose galėjo tiesiogiai bendrauti su kino legenda Jean-Pierre Gorinu, kuris menininką sužavėjo savo aistra Amerikos kultūrai ir ją žyminčiai dichotomijai, atsiveriančiai XX amžiaus kinematografijoje. Daugelyje tuo metu aptartų filmų siekta dekonstruoti mitus apie JAV ir atskleisti naują kinematografinį žvilgsnį į tas vertybes, kurios palaiko šios valstybės gyvavimą.

Pasak Narkevičiaus, Marselio kino festivalis, kuriam vadovauja kino teoretikas Jean-Pierre Rehm, yra kino eksperimentatorių susitikimo vieta. Į festivalio programas įtraukiami tiek kino, tiek meno scenos kūrėjai, kasmet atrandami režisieriai, kurių filmai dėl kokių nors priežasčių buvo marginalizuoti ir nepasiekė didžiųjų ekranų. Šioje kino laisvamanystės atmosferoje kino menas atrandamas kaskart iš naujo, atmetant visas išankstines nuomones apie tai, kas yra „geras kinas“. Pradėjęs veiklą kaip dokumentinio kino festivalis, galiausiai jis atsivėrė kino atradimams tiek dokumentikos, tiek vaidybinio kino paribiuose.

Programa „Vėl atrasta Amerika“ pakvies gilintis į kino sričių ir žanrų persipynimą, atveriantį neišnaudotas galimybes, ir sugrąžins prie Amerikos kino kūrėjų, kurių darbai yra neabejotini šios meno rūšies pasiekimai, nepelnytai pamiršti ir išnykę iš kino mylėtojų akiračio. Pirmąją kovo savaitę bus parodyti iš viso 6 filmai – Jameso W. Horne ir Leo McCarey, Alberto ir Davido Maysles, Fredericko Wisemano ir Johno Marshallo, Kento Mackenzie, Leonardo Kastle ir D. W. Griffitho kūriniai, apimantys laikotarpį nuo 1915 iki 1969 metų. Visus šiuos filmus pristatys programos sudarytojas Deimantas Narkevičius.

Iliustracija: kadras iš filmo „Medaus mėnesio žudikai“ (Honeymoon Killers) Rež. Leonard Kastle