Žilvinas Landzbergas. Be karūnos
2015 04 17–05 24
Kuratorė: Asta Vaičiulytė
Parodos atidarymas: balandžio 17 d., penktadienį, 18 val.
Atidarymo proga – grupės „New World Vulture“ (Norvegija) koncertas 19 val.

Žilvino Landzbergo parodą „Be karūnos“ galima apibūdinti paties menininko žodžiais – kaip muzikinį albumą 3D formatu (minimal ambient post-punk new folk neo-gothic?). „Baltasis kubas“ modernistiniame ŠMC pastate – abstrakti erdvė – parodoje tampa vieta, turinčia savo laiką ir trukmės galimybę. ŠMC erdvės išardomos ir transformuojamos: paroda tįsta jomis kaip piešinys, kaip realybės atauga, kaip dedikacija. Sujungdama menamas medžiagas, abstrakčias formas bei fikciją, ji „pripiešia“ realybei jos trūkstamas dalis ir plyšius – tai, kas nematoma, nepamatuojama, neįvardinta.

Fizinis Landzbergo skulptūrų kūnas yra pirminis punktyras – buvusio, esamo ar būsimo veiksmo pėdsakas, sąlyga arba aplinkybė, priklausanti nuo parodą-garsą kopijuojančių mūsų kūnų, galbūt judančių, delsiančių, žinančių, dvejojančių. Konkretus skulptūrinis objektas, daiktas, yra erdvėje, santykyje su ja ir su mumis joje, ikižodinėje patirtyje, iki (ne)atpažinimo ir apibrėžtos prasmės. Kaip gamtoje: 1+1=3 ir daugiau.

Žilvinas Landzbergas (g. 1979 Kaune) gyvena ir kuria Vilniuje. 1998–2004 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje, Skulptūros katedroje. 2005–2007 m. kūrė podiplominėje „De Ateliers“ rezidencijoje Amsterdame. Nuo 2003 m. aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje, yra surengęs solo parodas „Fons Welters“ galerijoje Amsterdame (2007 ir 2013), „kim?“ šiuolaikinio meno centre Rygoje (2011), Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (2008), „Modern Art Oxford“ šiuolaikinio meno galerijoje Oksforde (2005). Menininkas dalyvavo daugelyje tarptautinių grupinių parodų, tarp kurių: „Revisiting footnotes I“ Latvijos šiuolaikinio meno centre Rygoje (2013), „curated by_vienna: EAST by SOUTH WEST“ Vienoje (2011), „City Without Walls: Vilnius“ Liverpulio bienalėje (2010), „Lunar Distance“ De Hallen muziejuje Haarleme, Nyderlanduose (2009) ir X-oji Baltijos tarptautinio meno trienalė „Miesto istorijos“ Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (2009). 2008 m. Landzbergas buvo apdovanotas pagrindiniu modernaus ir šiuolaikinio meno leidyklos „Thieme Art“ (Nyderlandai) prizu.

Parodą remia:
Lietuvos kultūros taryba
Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Informaciniai rėmėjai:
Lietuvos rytas
JCDecaux
www.artnews.lt
www.echogonewrong.lt

Padėkos:
UAB „Glasma Service“
UAB „Unipuras“

Iliustracija: Žilvino Landzbergo piešinys, 2015