Ketvirtadienį, rugpjūčio 6 d. 18 val. ŠMC kino salėje

2017 m., pirmą kartą pranokdami roką, hiphopas ir R&B tapo populiariausiais muzikos žanrais JAV. Ilgą laiką į paraštes nustumti, juodaodžių bendruomenėse gimę muzikos žanrai pakeitė kultūrą ir inicijavo naujus pokalbius apie rasę ir nelygybę.

Į Lietuvą hiphopo kultūra atėjo per madą ir naują muzikos skambesį, bet rasiniai klausimai buvo palikti kaip kažkas svetimo ir tarsi neaktualaus homogeniškoje Lietuvos visuomenėje. Lietuviškame muzikos kalbėjime rasės aspektas retai minimas ir kalbant apie kitus juodaodžių pradėtus muzikos žanrus, kaip džiazą, disko ar bliuzą. Rasinį aspektą ir kultūrinės apropriacijos klausimą muzikos klausytojai ir kūrėjai Lietuvoje turi pažinti patys. Ar jie siekia tai daryti ir kaip jiems tai pavyksta?

Šią klausymosi sesiją ves jaunos kartos dainininkė ir dainų autorė, Nombeko Auguste Khotseng ir populiariąją muziką tiriantis žurnalistas, NYLA podkasto kūrėjas Karolis Vyšniauskas.

Renginio įžangoje Karolis pasidalins savo įžvalgomis apie besikeičiantį rasės supratimą Lietuvos muzikos scenoje nuo 90-ųjų iki dabar. Renginio pagrindinėje dalyje Nombeko papasakos savo pačios atėjimo į Lietuvos scenoje istoriją ir pagros dainas, kurios padėjo formuoti jos, kaip afrikietiškas šaknis turinčios artistės Lietuvoje, pasaulėžiūrą ir saviidentifikaciją. Renginį lydės diskusija su susirinkusiais.

Šis renginys yra menininko Arthuro Jafos parodą Šiuolaikiniame meno centre (ŠMC) lydinčių renginių serijos dalis. Pranešimus apie kitus ciklo renginius kviečiame sekti čia: www.cac.lt

Renginys vyks lietuvių kalba. Įėjimas nemokamas.
Renginio trukmė 90 min.

Iliustracija: kadras iš Arthuro Jafa’os filmo „Dreams Are Colder Than Death“ (Už mirtį šaltesnės svajonės, 2013).