Šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius‘20” spalio 2-4 dienomis ŠMC pristato vienos paskutinių prodiusuotų parodų fragmentus – menininko Kipro Dubausko kūrinius iš jo videoinstaliacijos „Dienanakčiavimas“. Paroda nuo liepos 10 iki rugsėjo 6 d. buvo eksponuojama ant ŠMC pastato stogo ir Šiaurinėje salėje. „ArtVilnius“ mugėje menininko kūriniai pristatomi dviejose erdvėse – lauke eksponuojamos jo stambių gabaritų skulptūros, o projektinių erdvių zonoje žiūrovai turės galimybę pamatyti Kipro Dubausko filmų programą specialiai įrengtoje instaliacijoje.

Kipro Dubausko kūriniuose ryški pogrindžio – geografinio ir urbanistinio, institucinio ir politinio – tema. Jis tyrinėja mažai kam žinomas miestų erdves ir maršrutus, tokius kaip požeminiai miesto infrastruktūrų̨ tuneliai, jungiantys skirtingas miestų dalis, arba tik specifinėms grupėms ar vietiniams žinomi, o gal apskritai pamiršti takai. Kipras organizuoja pasivaikščiojimus po šias vietas, jas filmuoja, rastas medžiagas ir vaizdus panaudoja instaliacijose, kurdamas pusiau fikcinius naratyvus ir patirtis. Požeminės ar pogrindinės teritorijos – tai paralelinės miesto erdvės, kurios menininko kūryboje tampa savita institucinės ir socialinės kritikos poetika. Mugėje bus pristatytos architektūrinės intervencijos, kelios didelių matmenų skulptūrinės instaliacijos, naujausias 16 mm kino filmas bei pimąkart rodomos šviesdėžės.

KIPRAS DUBAUSKAS (g. 1988) gyvena ir dirba Vilniuje. Jis yra baigęs instaliacijos studijas Gento Karališkojoje dailės akademijoje ir skulptūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Menininko kūryba buvo pristatyta personalinėse parodose „Dienanakčiavimas“ Šiuolaikinio meno centre (2020), galerijose „POST“ Kaune (2019) ir „ExElettrofonica“ Romoje (2016), grupinėse parodose „Laukiant kito atėjimo“ Vilniuje ir Varšuvoje (2018), „Some Pieces from a Cracked Sidewalk (through an intent gaze)“ Gdanske (2017), XII-oje Baltijos trienalėje (2015) ir „Ne apie žodžius“ (2015) Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, taip pat kino festivaliuose, paties organizuotuose renginiuose viešosiose erdvėse ir kitų menininkų parodose. Kipras Dubauskas yra analoginio kino laboratorijos kolektyvo „Spongé“ įkūrėjas.