ŠMC kviečia į naujausio menininkės Gerdos Paliušytės filmo „Nevermore“ pakartotinę peržiūrą. Nemokamas renginys vyks gruodžio 8 d., sekmadienį, nuo 16 valandos.

Filmas „Nevermore“ gali būti žiūrimas kaip gotikinė pasaka, sukurta šių dienų Baltimorėje. Tyrinėjant garsaus amerikiečių rašytojo Edgaro Allano Poe, gyvenusio Baltimorėje 1833-1835 m., legendą, filme sekama vaiduokliškos Poe kūrybos pėdsakais populiariojoje kultūroje. Jame ne tik užfiksuotos skirtingos bendruomenės ir personažai, susieti per Poe palikimą, bet ir socialiniai jų tarpusavio skirtumai.

Filmo atspirties taškas – Edgaro Allano Poe namai ir muziejus, turintis bendrą sieną su Poe namais – seniausiu socialinio būsto projektu Baltimorėje. Dokumentuojant muziejaus darbuotojų ir gretimais esančio socialinio būsto gyventojų kasdienybę, filme palengva skleidžiasi ne tik kolektyvinė Baltimorės gyventojų vaizduotė, bet ir susvetimėjimo bei rasinės atskirties problemos. Visgi užuot sutelkus dėmesį į siaubą ir tamsų romantizmą, kurie siejami su prasta Baltimorės kriminogenine situacija, šio filmo dėmesio centre atsiduria fantazijų ir troškimų, veikiančių jo personažų gyvenimuose, mitologija. Filmo personažai – nuo atsidavusių „Baltimore Ravens“ amerikietiško futbolo komandos, pavadintos kaip garsioji Poe poema, gerbėjų, iki žymaus Michaelio Jacksono impersonuotojo, įkūnijančio pačią gotiką – veikia kaip tęstinio Poe egzistavimo koordinatės. Juos vaizduojant, „Nevermore“ tiria, kaip, Teju Cole žodžiais tariant, „miestai yra pilni materialios istorijos pėdsakų ir dvasinių tų istorijų žymių, įskaitant kai kuriuos labai tamsius įvykius“.

Filmo trukmė: 45 min.

Režisierė ir prodiuserė: Gerda Paliušytė
Scenarijus: Gerda Paliušytė
Operatorius: Vytautas Katkus
Montažas: Gintarė Sokelytė
Garso dizainas: Julius Grigelionis, Kipras Dominas

Koprodukcija: Šiuolaikinio meno centras
Filmą parėmė: UAB „Geri kadrai“, Lietuvos kultūros taryba

Gerda Paliušytė (g. 1987, Vilnius) yra lietuvių videomenininkė ir kuratorė, viena iš parodų erdvės „Montos tattoo“ įkūrėjų. Tarp ansktesnių jos videokūrinių yra surežisuota dokumentika „Kelio filmas” apie grupės ONYX viešnagę Vilniuje (2015) ir „Troškimas, kad pavyktų” – naktinė kelionė Amsterdame, įgarsinta sekso telefonu darbuotojų balsais (2016). Savo kūriniuose Paliušytė tyrinėja kultūros istoriją, joje aptinkamus stereotipus ir prieštaras. Ją domina įvairios dokumentinės praktikos (kaip, pavyzdžiui,dokufikcija), įvairūs istoriniai bei populiariosios kultūros reiškiniai ir personažai, jų santykis su socialine tikrove.

Filmas pristatomas Gerdos Paliušytės ir Virginijos Januškevičiūtės kuruojamo projekto „Rasės pokalbis“ kontekste. „Rasės pokalbis“ – tai kino peržiūrų ir kitų renginių serija, kurią organizuodamas Šiuolaikinio meno centras klausia, kaip rasės klausimai reflektuojami Lietuvoje, kodėl apie tai sudėtinga kalbėti, lyg neturėtume tam tinkamos kalbos, ar tikrai su rasės tema nesusiduriame kasdienybėje. Taip pat – kodėl apie ta svarbu kalbėtis ir ką prarandame atsisakydami pilnavertiškai dalyvauti rasės pokalbyje. Plačiau apie seriją: http://cac.lt/lt/exhibitions/future/9816