Liepos 22 d., 19 val. ŠMC skaitykloje

Paskaitos-diskusijos metu menininkė Anastasia Sosunova aptars kaip įvairių ją dominančių laikmečių politinis, ekonominis ar socialinis kontekstas darė ir daro įtaką vaizdinių gamybai. Renginyje menininkė pasidalins savo užrašų paraštėmis, kuriose ji bando suprasti kokiais būdais vizualusis menas sąveikauja su politiniais procesais. Kaip galima interpretuoti meno kūriniuose transliuojamas žinutes ir pozicijas? Kas geriau padėtų suprasti kūrinių laikmečio aplinkybes? Kaip galima panaudoti „paveldėtus“ vaizdinius?

Paskaitos metu menininkė pristatys savo kolekcionuojamas istorijas ir tiktok’us. Taip pat kvies kartu diskutuoti apie politinių pažiūrų poveikį mūsų estetiniams pasirinkimams, intersekcionalumą, apolitiškumą ir „skonio“ reikalus. Menininkė trumpai pristatys savo kūrybą bei jos kontekstus, pasidalindama kaip pati taiko šias žinias kūrybinėje praktikoje. Šis renginys yra 14-osios Baltijos trienalės parodos edukacijos programos dalis.

Savo tarpdisciplininėje meno praktikoje ANASTASIA SOSUNOVA (g. 1993 m. Ignalinoje) kuria videomeną, instaliaciją, skulptūrą, grafiką ir tekstus. Pasitelkdama asmenines istorijas, vietas įrėminančius vaizdus bei subtilius materialius gestus, kuriuos žmonės palieka savo gyvenamoje aplinkoje, Sosunova kuria platesnes istorijas apie ateities bendruomenes ir tapatybes. Jos darbai neseniai buvo pristatyti „On Survival“ parodoje Brittos Rettberg galerijoje Miunchene (2021), 2-oje Rygos tarptautinėje šiuolaikinio meno bienalėje (2020), „Whitechapel“ galerijos Londone inicijuotame projekte „Artists’ Film International“, bienalės „Manifesta 13“ parodoje „Double Exposure / Roots to Routes“ Marselyje (2020), meno bienalės „Wrong“ parodoje „The Vampire Squad from Hell“ (2019) ir kitur. Ji yra išleidusi publikaciją „Express metodas“ („Swallow“, 2021) ir skaitmeninę menininkės knygą „Detox Siblings“ (2019).

Viršelio nuotrauka: Ellie Hunter ir Anastasia Sosunova, „Shadow Tongues“, 2020