Balso archyvas // Audimas/garsas/architektūra // Mada/skarelės/kolekcija // Balso laboratorija

Balso archyvas

Ruta Remake projektą išprovokavo kritika, nurodanti į “moteriško balso trūkumą”. Projektas skleidžiasi kaip paieškos sistema, perbraižanti tapatybės kontūrus, siekiant atverti naują galimybių perspektyvą. Kalbininkės, filosofės, muzikos teoretikės ir kritikės įsitraukė į Ruta Remake projektą, kad apsvarstytų esamą moters balso padėtį.” Savo pokalbiuose šios moterys rėmėsi kolektyvine medijų atmintimi, įvardindamos joms svarbius moteriškus balsus kaip būsimo Balso archyvo elementus. Taip Balso archyvas įgyja daugybę balso pavyzdžių – šnekėjimo ir pasakojimo, šnabždėjimo ir dainavimo bei rėkimo, atspindinčių socialinių konstrukcijų ir metafizinių verčių įvairovę.

Audimas/garsas/architektūra

Šiame kontekste Rūta yra ir audinio raštas. Lietuvos patriarchalines tradicijos diktuojamoje aplinkoje moterys neturėjo balso; toje aplinkoje audimo – rašto audimo – palydovas buvo daina kaip pasakojimo būdas. Ruta Remake projekte Rūta kaip raštas yra pasitelkiama kaip garso žymėjimo sistemos pagrindas – tarsi audimo staklių šaudyklė, komponuojanti balso archyvo gijas kaip informacijos linijas ar maršrutus. Audžiamoji Rūtos rašto struktūra teikia pagrindą ir kontroliuoja žymėjimo sistemos procesą, kuris transformuoja erdvę į informacinį modelį.

Mada/skareles/kolekcija

Bendradarbiaujant su menininke Sandra Straukaite, Vilniuje pristatoma Ruta Remake versija projekto sistemą papildo mados elementu – skarelėmis, kurių audinio raštas sukurtas derinant slepiamojo ornamento (kamufliažo) struktūrą ir rūtos augalo motyvą. Šioje projekto versijoje audinys virsta daugiafunkcinėmis skaromis, kurių kamufliažas neslepia Rūtos partitūros, jis ją pratęsia, perinterpretuodamas tradicines šio rūbo funkcijas ir konotacijas bei atverdamas dar vieną galimybę – groti “iš skarelių.”

Balso laboratorija

Ruta Remake Vilniuje siūlo dar vieną galimą Rūtos rašto skaitymą, kviesdama jaunosios kartos kompozitores ir diskžokejas “perdirbti” Ruta Remake balsu archyvą. Į šią laboratoriją pakviestas Otto Kraenzler, kuręs technologinę Ruta Remake sistemos konstrukciją. Jis pristatys įvairius požiūrius į miksavimą, demonstruojančius istorinę miksavimo plėtotę nuo John Cage Rozart Mix, Cartridge Mix ir Fontana Mix iki šiuolaikinių technologinių ir konceptualių miksavimo sprendimų.

Laboratorija dirbo:
Trečiadienį, birželio 23 d., 12 – 21 val.
Ketvirtadienį, birželio 24 d., 12 – 21 val.
Penktadienį, birželio 25 d., 12 – 21 val.

www.nugu.lt
www.transaction.lt

Pagrindinis projekto pristatymo Vilniuje rėmėjas: bankas NORD LB
Mados kolekciją rėmė “Klasikine tekstile”
Balso laboratoriją rėmė “APM kompiuteriai”