Gimęs Groningene, Olandijoje 1962 m., Aernout Mik gyvena ir dirba Amsterdame. Nuo 1987 m. jis yra surengęs personalinių parodų visoje Europoje, dalyvavo tokiose stambiose tarptautinėse parodose kaip Berlyno, San Paulo ar Yokohamos bienalės, taip pat šis menininkas net dukart atstovavo Olandiją Venecijos bienalėje.

Aernout Mik Vilniuje pristato vienąstambiausių videoinstaliacijų savo kūryboje, kurios įspūdingų mastelių architektūrą sukūrė specialiai ŠMC didžiajai salei. Šį kūrinį sudarė keturi video darbai, rodomi ant septynių skirtingų dydžių skaidrių ekranų, įmontuotų į instaliacijos architektūrą. Pastaroji yra asimetriško kambario formos, žiūrovui paliekant būtent vidinę erdvę. Nuolatos kintanti prislopinta šviesa demonstravo pirmąjį menininko bandymą savo instaliacijose panaudoti šviesą.

Be dviejų savo senesnių darbų – „3 besijuokiantys ir 4 verkiantys“ (1998) ir „Tarpininkai“ (2001) Vilniuje Aernout Mik pristatys du naujus video darbus „Parkas“ ir „Zona“ (2002). Visi šie darbai vaizduoja tam tikrą transinę ir nebylią realybę, pateikdami įvairias šios temos apraiškas. Savo temiškai bei stilistiškai vieningose kompozicijose iš video darbų ir architektūrinės aplinkos Aernout Mik tyrė nusistovėjusius elgsenos modelius. Jo kruopščiai surežisuoti video vaizduoja banalias kasdienes situacijas. Visgi Mik pavertė jas labai keistomis, iškreipdamas įprastą erdvę, pripildydamas grupėmis žmonių, kurių elgesys nepaaiškinamas jokiais priežastiniais ryšiais. Menininkas nesilaiko nei fiziologinių, nei socialinių kodų, nuklysdamas nuo nusistovėjusių sveiko proto diktuojamo elgesio taisyklių.

Mik tyrė šią temą permodeliuodamas įprastą erdvę, tiek sukurtą savo filmų erdvę, tiek ir ‘natūralią’, žiūrovo erdvę. Choreografijos priemonėmis iškreipdamas natūralius judesius, o paskui vizualiai išdidindamas nufilmuotus vaizdus ir priartindamas juos prie žiūrovo, menininkas supainiojo pojūčius, įstūmė į savo keistas situacijas, į tuos nesuvokiamus pasikartojimus be pradžios ir pabaigos, tokiu būdu tirdamas kasdienybės socialinių ir estetinių santykių dinamiką.

Rėmėjai:

Lietuvos kultūros ministerija / Mondriaan’o fondas, Amsterdamas / Nyderlandų karalystės ambasada Lietuvoje

Televizija TV3 / Radijo stotis RC2 / dienraštis Respublika/ mėnraštis ORE

3M / IDEE FIXE / DHL / Clear Channel / FlexPro