Šis projektas sudarytas iš mažiausiai šešių elementų – knygos, kuruotų dienų, radijo transliacijos, kėdės, parodos hologramoje ir Jody Monteith sukurto kokteilio „Vilnius Sling“ (arba „Vilniaus kurpius“).

„Vilnius Sling“ receptas sukurtas kelių sinestetinių vertimų būdu – jo pavadinimas buvo parašytas menininko Jasono Dodge‘o knygai, vėliau šio pavadinimo raidės tapo spalvomis, spalvos tapo skoniais, o skoniai susimaišė į retą gėrimą, kurio pirmą kartą buvo galima paragauti parodos atidarymo vakaro metu.

Po stikline – holograma. 1982 metais Vilniaus Jaunimo teatre buvo pastatytas spektaklis pagal Peterio Ustinovo pjesę „Fotofinišas“, kurioje susitinkantys keturi pagrindiniai veikėjai yra tas pats žmogus – Semas – skirtingais savo gyvenimo tarpsniais. Dalis spektaklyje vaidinusių aktorių (Antanas Šurna, Arūnas Storpirštis, Gerardas Žalėnas, Elvyra Žebertavičiūtė, Kristina Andrejauskaitė) neseniai vėl susibūrė į Raimundo Malašausko surežisuotą hologramos erdvę kartu su menininkų Gintaro Didžiapetrio, Elenos Narbutaitės, Rosalind Nashashibi ir Fia Backström kūriniais, figūromis ir regėjimais.

Šią ir kitas hologramas rems Liudviko Buklio, Antano Gerliko, Gedimino G. Akstino ir Jurgio Paškevičiaus pagaminta kėdė.

Atidarymo dienos rytą apie 9 val. Lietuvos radijo programos „Klasika“ laidoje „Ryto alegro“ transliojamas improvizuotas, pjese tampantis pokalbis, kuriame dalyvauja spektaklio aktoriai ir Gerda Paliušytė, Inesa Pavlovskaitė, Audrey Cottin ir Marius Cechanavičius (bangų dažnis Vilniaus mieste – 105.1 FM).

Parodos metu atsiras kelios skersakiuojančios dienos, kuriose bus galima sudalyvauti užsiregistravus el. paštu [email protected]. Jas kuruoja Rūta Junevičiūtė, Monika Lipšic ir kiti.

Parodos, pavyzdžių ir keliasdešimties raidžių portretų katalogas pasirodys prieš parodai užsidarant.

Parodą organizuoja ŠMC drauge su galerija Tulips&Roses. Rėmėjai – UAB „Geola Digital“, „Novotel“ viešbutis Vilniuje, dienraštis „Vilniaus diena“; „Fotofinišas“ yra projekto „Experiment & Excellence“ dalis, remiama Europos Sąjungos programos „Kultūra 2007–2013“.

DETALĖS

Liudvikas Buklys, Jurgis Paškevičius, Antanas Gerlikas ir Gediminas G. Akstinas galvoja apie chameleono liežuvį, matytą Karališkajame Centrinės Afrikos Tervureno muziejuje netoli Briuselio. Chameleono liežuvis, kurį sudaiktinti gali tik muziejai, tampa hologramas remiančia kėde.

Elena Narbutaitė hologramoje vykstančiai parodai iškepė sausainių. „Tie sausainiai – kaip dvimačiai vaiduokliai, praduriantys trimatės erdvės iliuziją,” stovėdamas prie hologramos paaiškina Jonas Žakaitis.

Veidrodžio forma atsirado pokalbyje su Rosalind Nashashibi. Veidrodžio kontūras kartoja besimeldžiančios bretonės galvos apdangalo formą iš 1888 m. Paulio Gauguino paveikslo „Regėjimas po pamokslo (Jokūbo kova su angelu)“.

Gintaro Didžiapetrio akyse veidrodžio forma anamorfiškai pakinta. Joje atsispindi Geola – Vilniuje įsikūrusi bendrosios optikos laboratorija.

Prieš dvi sekundes Jevgenij Kuchin paspaudė bėgeliu judančios kameros mygtuką. Kamera praslysta pro savo autoportretą.

Raimundas Malašauskas laiko abu veidrodžius.

Egidijus Praspaliauskas, vienas iš dvynių, pasirodžiusių kaip sudėtinis personažas galerijoje Tulips&Roses šį pavasarį, sėdasi (arba stojasi – priklausomai nuo tavo judesio).

Gerardas Žalėnas 1982 m. vaidino 20-metį Semą pagal Peterio Ustinovo pjesę „Fotofinišas“ pastatytame spektaklyje. Šiuo metu jis dirba Užsienio reikalų ministerijoje ir į savo profilį žiūri iš dviejų pusių.

1982 metais Vilniaus Jaunimo teatre buvo pastatytas spektaklis pagal Peterio Ustinovo pjesę „Fotofinišas“, kurioje susitinkantys keturi pagrindiniai veikėjai yra tas pats žmogus – Semas – skirtingais savo gyvenimo tarpsniais.

Antanas Šurna, atlikęs 80-mečio Semo vaidmenį, atvyksta tiesiai iš spektaklio „Skrydis virš gegutės lizdo“. Jo nuotaika nekokia, bet betarpiška atmosfera stumteli jį pasakoti nuotykius iš tarybinių metų kino, tiksliau, darbo viename filme apie Antrąjį pasaulinį karą. „Ir stoviu aš per žingsnį nuo minos,“ jis duria pirštu pirmyn ir sustingsta.

Arūnas Storpirštis, vaidinęs 40-metį Semą, kalba minkštais, trumpais, šmaikščiais sakiniais – net tuomet, kai sutinka save patį, tik žymiai vyresnį nei personažas, kurį vaidino 1982-ais. Jis galvoja apie sausainį ar du. Arba tris.

Elvyra Žebertavičiūtė, kuri vaidino Stelą, Semo žmoną, įeina į kambarį taip, lyg tai būtų kitos istorijos pabaiga – tai dar vienas iš tų momentų, kuriuos pastebi Elena Narbutaitė. „Tai ką darysim, vyrai?“ – Elvyra atsisuka į 61-erių, 71-erių ir 57-erių Semą.

Vėliau Elena ir Goda Budvytytė padarys plakatą „Vilniaus kurpiui“.

Plakatas su savo studijoje dirbančiu J Dilla iš Stones Throw įrašų kompanijos Los Andžele buvo išsiųstas Gabrieliui Lesteriui. Gabriel jį gavo sugadintą, bet virtusį trimačiu objektu. Dabar šis plakatas – veiksmo fonas.

Kristina Andrejauskaitė, kūrisi 20-metės Stelos vaidmenį, žiūri į antis. Antis sukūrė Fia Backström visai kita proga, bet kadangi John Menick buvo siūlęs gaminti hologramą anties formos jauko principu, jos atsirado hologramoje.

Aurimė Aleksandravičiūtė aiškina Jonui, kodėl vaizdai nėra plokšti: „Visų pirma tu stovi ne prieš kažkokią sceną, o dėl to, kad tai scena.“

Monika Lipšic ir Sarah Rifky žiūri į Vilniaus žemėlapį.

Rūta Junevičiūtė ir Gerda Paliušytė verčia Chiarai Fumai, ką Antanas Šurna prisimena iš darbo Baltarusijoje filme apie karą.

Ieškodamas holograminio vaidmens Egidijus Praspaliauskas tampa Remigijum Praspaliausku.

Improvizuotas pokalbis radijo eteryje tampa pjese. Pokalbyje dalyvauja spektaklio „Fotofinišas“ aktoriai Elvyra Žebertavičiūtė, Arūnas Storpirštis, Gerardas Žalėnas, transliacijos iniciatorės Gerda Paliušytė ir Inesa Pavlovskaitė. Gitara skambina Marius Cechanavičius. Pjesė prasideda ir baigiasi užuolaidos atitraukimu bei užtraukimu. Užuolaidą sukūrė Audrey Cottin.

Pokalbio įrašą galima rasti čia:
http://www.lrt.lt/archyvas/
Kanalas: Klasika
Kategorija: Laidos
Laida: Ryto Allegro
Data: Lapkričio 25 d.
00:59:00 Piotro Čaikovskio valsas iš Penktosios simfonijos. Užuolaida atsiveria netrukus. Malonaus klausymo.

Žodžių junginys „Vilnius Sling“ pirmąkart pasirodė Raimundo Malašausko tekste apie Jasoną Dodge’ą. Vėliau Cassidy Curtis sinestezės būdu vertė jį į spalvas (ačiū Colleen Silvai ir Marcosui Lutyensui). Jody Monteith perrašė spalvas kaip receptą kokteiliui „Vilnius Sling“, arba „Senasis Vilniaus kurpius“:

40ml Diplomatico Reserva Exclusiva
20ml Boal Madeira
10ml Cynar artišokų biteris
1 didelis gabalas citrinos
1 rozmarino stiebelis
1 arbatinis šaukštelis cukraus pudros

Visus gėrimus reikia suplakti su ledu ir supilti į metalinę taurę ar nedidelį bokalą. Taurė puošiama žolių – čiobrelio, rozmarino ir šalavijo – puokšte, sutvirtinta aliuminio folija. Kokteilis užbaigiamas grūsto ledo sluoksniu ir pora raudonojo pipiro grūdelių.

Akordionistės Sandra Veverskytė ir Liucina Vlasenko kartoja frazę iš dainos „Lupita“, kurią sukūrė Francis Alÿs.

Petras Steponavičius, vaidinęs 60-metį Semą, gyvena Čikagoje.

Eugenija Pleškytė, vaidinusi 40-metę Stelą, gyvena Vilniuje.

Šunvyšnė auga čia: http://sunvysne.tumblr.com/

Iliustracija: Stones Throw plakatas su J Dilla savo studijoje, gautas Gabrielio Lesterio adresu Šanchajuje