Arthuro Jafos parodos kontekste Šiuolaikinio meno centras išleido spausdintinę leidinio „Trumpas rasizmo sąvokų paaiškinimas“ versiją. Šis nepriklausomos iniciatyvos sumanytas ir parengtas leidinys yra prieinamas internete ir gali būti nuolat pildomas bei koreguojamas; spausdintinė jo versija skirta skaitytojų patogumui ir bus nemokamai platinama bendradarbiaujant su įvairiais sklaidos partneriais. Leidinio pristatymas skirtas neformaliam pokalbiui apie tai, kodėl šis žodynas reikalingas ir kam jis skirtas.

Antradienį, rugpjūčio 4 d. 18 val. kviečiame į atvirą diskusiją, kurioje dalyvaus neformaliojo švietimo pedagogas ir rasės teorijų tyrėjas Kamal Ahamada, Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Agnė Pakšytė, ir Arthuro Jafos parodos kuratorė Virginija Januškevičiūtė. Pokalbį moderuos meno ir teorijos knygų platintoja ir šios parodos renginių serijos kuratorė Justina Zubaitė.

Renginio pradžioje Virginija Januškevičiūtė trumpai pristatys šiuo metu Šiuolaikinio meno centre vykstančią Arthuro Jafa’os parodą bei 2019–2020 m. žiemą čia vykusį renginių ciklą „Rasės pokalbis“, kurį ji organizavo drauge su menininke, kuratore ir kino režisiere Gerda Paliušyte.

Diskusijos dalyviai padės atverti tokias temas kaip struktūrinis smurtas ir nelygybė Lietuvoje ir pasaulyje: tai proga kalbėtis apie socialinį etninių mažumų pažeidžiamumą, uždarą ekonominio nepritekliaus ratą ir netolygias galimybės mokytis. Drauge kalbėsimės ir apie vertimo ir kadienius kalbos iššūkius, kultūrinę apropriaciją ir apie smurtinės kalbos apraiškas žiniasklaidoje.

Renginio pavadinimas yra citata iš Arthuro Jafa’os filmo „Dreams Are Colder Than Death“ (Už mirtį šaltesnės svajonės, 2013). Iliustracijoje panaudotas kadras iš šio filmo.

Renginys vyks anglų kalba, esant poreikiui galimas vertimas. Įėjimas nemokamas.

Plačiau apie diskusijos dalyvius:

KAMAL AHAMADA – iš Prancūzijos kilęs neformaliojo švietimo pedagogas, aktyvistas ir nepriklausomas postkolonijinių studijų ir kritinių rasės teorijų tyrėjas, šiuo metu gyvenantis Lietuvoje. Jo domėjimosi sritys: neformaliojo švietimo metodai, postkolonijinės meno ir kultūros studijos ir rasistinių patirčių traumos.

VIRGINIJA JANUŠKEVIČIŪTĖ – šiuo metu ŠMC veikiančios JAV menininko Arthuro Jafos parodos kuratorė, ŠMC direktoriaus pavaduotoja, viena iš leidybinės iniciatyvos „The Baltic Notebooks of Anthony Blunt“ įkūrėjų. Šiuolaikinio meno centre ji yra kuravusi daugybę solo ir grupinių parodų, tarp jų – 2015-ųjų metų Baltijos trienalę.

AGNĖ PAKŠYTĖ – projektų koordinatorė Lietuvos žmogaus teisių centre (LŽTC). Ji gilinasi į neapykantos nusikaltimų ir kalbos, smurto artimoje aplinkoje, lyčių lygybės edukacijos ir diskriminacijos Lietuvoje temas, dirba advokacijos, mokymų ir įvairių projektinių veiklų srityse.

JUSTINA ZUBAITĖ – leidybinių meno projektų koordinatorė ir viena nepriklausomo knygyno ir leidyklos „Six Chairs Books“ įkūrėjų. 2014–2019 m. Zubaitė dirbo Šiuolaikinio meno centro skaityklos kuratore, o 2020 m. yra Arthuro Jafos parodą ŠMC lydinčių renginių programos sudarytoja.